Véget ért a Flór Ferenc utca kálváriája, az önkormányzat visszavonult. Megmarad az erdőmenti kis utca, a közösség összefogása győzedelmeskedett.

“Úgy látjuk, és be kell ismernünk, hogy akárhány tervet teszünk le, nem fog találkozni az itt élőknek a szándékával, hiszen ők teljesen mást szeretnének, és éppen ezért képviselő urakkal megbeszélve abban maradtunk, hogy akkor ezt a dolgot feladjuk.”

Ezekkel a szavakkal kezdte tegnap este Szaniszló Sándor polgármester azt a sebtiben összehívott gyűlést, amelyet a Flór Ferenc utcai beruházás kapcsán tartottak meg.

Az ügyben korábban még meg nem szólaló polgármester a szakadó esőben megjelenteknek elmondta, hogy az útépítésre fordítandó összeget két másik kerületi földút burkolására próbálják meg átcsoportosítani.

Szaniszló Sándor polgármester, Nagy Károly és Banga Zoltán önkormányzati képviselők.
kép: Szaniszló Sándor hivatalos oldala

A döntés hirtelenségét jól mutatja, hogy néhány nappal ezelőtt kezdte meg az önkormányzati kommunikációt irányító Hámori László azt a nagyszabású propaganda-hadműveletet, melynek során 29 db óriástáblát telepített volna a Flór Ferenc utcába.

A táblák kihelyezése így már sosem történik meg, sőt, a tájékoztatás szerint a mai napon a Városgazda Zrt. megkezdi azok elbontását.

Hamarosan eltűnnek.

A beruházásnak három kulcsszereplője van. Kőrös Péter alpolgármester, aki papíron az ügyfelelős, de az egész folyamatban háttérbe húzódva mozgatta a szálakat. Petrovai László alpolgármester, aki a környezetvédelmi ügyekért felel, és arcát adta a környezetromboló beruházáshoz, valamint kitiltotta a tiltakozókat mindenhonnan. Róla itt, itt és itt írtunk bővebben. A harmadik Hámori László, aki kommunikációs tanácsaival és ötleteivel nagyban hozzájárult a lakók győzelméhez.

Hámori saját elmondása szerint büszke ötletgazdája az óriásplakát-kampánynak, mely még a beruházást korábban támogató Nagy Károly és Banga Zoltán önkormányzati képviselőknél is kiütötte a biztosítékot. Nem tudni, hogy magánakció volt-e vagy legfelsőbb engedéllyel bíró a bosszúízű projekt, azonban több okból is jogszabálysértő volt a táblák kihelyezése.

Hámori újraértelmezte az óriásplakát fogalmát: 16 méter hosszúságú tábla.

Információnk szerint az egyik lakó korábban beadvánnyal fordult az önkormányzathoz a táblák elbontatása érdekében, mert azok kihelyezése az önkormányzat településképi és közterülethasználati rendeleteit sérti. Emellett kormányrendelet is tiltja az ekkora méretű hirdetőtáblák telepítését.

Hámori nem új játékos a terepen. Karrierje a Popcorn magazin főszerkesztői székéből indult, majd az mszp.hu főszerkesztője lett. A kormányváltás után az újpesti önkormányzat Facebook-oldalát szerkesztette, és tanácsadóként dolgozott a tavalyi önkormányzati választásokig. Ekkor lett média és rendezvényszervezési igazgató a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. alkalmazásában.

Az interneten elérhető hivatalos életrajza nem szól arról, hogy az MSZP önkormányzati képviselője volt, valamint az MSZP rendezvényszervező csoportjánál dolgozott, és a hírek szerint Hiller István titkárságát is vezette. Ebben az időszakban került be a bulvárhíradóba azzal, hogy korábbi cége, az ekkor már csak közeli hozzátartozója által tulajdonolt, 100.000 Ft-os alaptőkéjű betéti társaság (bt.) építhetett jégpályát a Parlament elé a szocialista kormányzás idején. Ő maga az önkormányzati választásokat követően szállt ki a cégből. Hámori akkor nem tartotta aggályosnak, hogy családtagja cége kapott 45 milliós állami megrendelést egy meghívásos pályázaton. Ezt követően egy másik ügy is a címlapra repítette bt-t: az elmaradt Tisza-tavi fesztivál miatt bontott szerződést vele a Magyar Turizmus Rt. 2004-ben, mert a vállalt kötelezettségeit nem teljesítette. A korabeli Magyar Nemzet cikk már csak itt olvasható.

A Flór Ferenc utca ügyében Hámori annyi kommunikációs hibát követett el, amennyiért máshol gyorsan megköszönik a munkáját, és útjára engedik. A portfóliójába tartozó Városkép című kiadványban (14-15. oldal) megjelent cikk súlyos valótlanságokat tartalmazott, és olyan mondatokat adott egy lakó szájába, amelyek soha nem hangoztak el, sőt, őt magát az újságírók meg sem kérdezték. Az erre irányuló sajtó-helyreigazítási kérelmet a Hámori által irányított lap nem hozta le.

A tiltakozókkal megengedhetetlen stílusban kommunikált, ami a beruházást nem ellenzőket is elbizonytalanította. A szakmai érveket nélkülöző hozzászólásai inkább a tiltakozók személyét vette célba.

Nem tett jót Hámori imidzsének az sem, hogy a jobboldalisággal nem vádolható hvg.hu – a Flór Ferenc utcától teljesen függetlenül – erős véleménycikkel rukkolt ki a XVIII. kerületi önkormányzat helyi közsajtójával kapcsolatban. A kerületben élő újságíró pontosan mutatott rá Hámori által irányított terület szolgalelkű kommunikációs tevékenységére.

Hámori elmondta a lakóknak, hogy kommunikációs szakemberként ő javasolta az önkormányzat vezetőinek, hogy ne tárgyaljanak, hiszen amíg nincs új terv, nincs miről beszélni. Arról nem szólt, hogy a korábbi, véglegessé vált tervet miért nem hozta soha nyilvánosságra az önkormányzat. Azzal, hogy a teljes zárlatot javasolta hónapokon keresztül, a tiltakozók közösségét egybekovácsolta, így hatékonyabban is tudtak fellépni a nyílt kommunikáció érdekében.

Irányításával létrejött a Sétány az erdő szélén elnevezésű – ma már nem elérhető – Facebook-oldal, melynek első posztja is erős hazugsággal indított: “Hosszú egyeztetések után, az ott élők valamennyi észrevételét és kérését figyelembe véve született meg az a terv, amelynek alapján a Flór Ferenc utca, a környezetébe illő, a természettel harmóniában, a várossal békében létező sétánnyá alakul.” E mondat egyetlen igaz eleme, hogy új tervek készültek. Hivatalos egyeztetés sosem volt, az észrevételek megfogalmazására nem biztosított fórumot az önkormányzat, és a beton sem fog az erdő környezetébe illeszkedni, harmóniában a természettel.

Az első mondat sem volt igaz.

Az oldal rövid időn belül óriási kommentháborús helyszínné változott. Az admin válaszaiból kiderült, hogy nincs képben, mégpedig olyannyira, hogy az egyik kommentből kiderült, hogy nem tudja mi a különbség az útépítési terv és a képviselő-testületi előterjesztés között. Ennek ellenére nagy elánnal hazugozott le mindenkit. Nem riadt vissza attól, hogy személyes adatokkal éljen vissza, és a szerzői jogokat sértő bejegyzést tegyen ki. Ezek mind apránként érték el éppen az általa kívánt hatás ellenkezőjét.

A fák csonkolásával telepített óriástáblák ütötték a végső szöget a Hámori által irányított kommunikációs irány koporsójába, hiszen ekkor már azok az emberek is az önkormányzat és tisztségviselőik ellen fordultak, akik korábban támogatták a beruházást vagy semlegesek voltak.

Ebből mindenkinek elege lett.

A levegő azonban nem csak itt fogyhatott el. Azzal, hogy a Fidesz szeptember 24-én kiszállt a beruházás támogatásából, megbomlott az addigi önkormányzati egység. Ugyan az erőpolitika úgy tűnt, hogy folytatódik, de a testületen belül megjelentek a törésvonalak. A koalíciós pártok egyetértése is már csak kifelé volt látható ebben a kérdésben, a bizottsági munkák már véleménykülönbségeket jeleztek.

Végül az szűkíthette le teljesen a teret az építkezést erőltetők számára, hogy információink szerint a lakók jelezték a beruházást támogató Miniszterelnökségnek, hogy az önkormányzat ott akar földutat burkolni, ahol csak zöldterület van, fákkal, bokrokkal.

Az út ezen a helyen futott volna.

Úgy tudjuk, hogy a bejelentést komolyan vették, és a helyszínen tájékozódva győződtek meg annak megalapozottságáról, és mivel ilyen esetben támogatás nem biztosítható, az önkormányzatnak nem maradhatott más választása, mint elállni az amúgy is egyre kellemetlenebbé váló beruházástól.

A képviselő-testület a hónap végén hoz határozatot az építkezéstől történő elállásról.